Od stolu

nejnovější informace a zajímavosti z první ruky

Novinky Ostatní Zajímavosti Ze světa

Poznejte zajímavou historii pizzy

Pizza je neuvěřitelně oblíbené jídlo na celém světě. Pizza se může prodávat čerstvá i mražená, vcelku nebo na kousky. Je oblíbeným zbožím rychlého občerstvení zejména v Evropě a Severní Americe. Pizza je v některých částech světa, jako jsou Spojené státy, tak populární, že celý měsíc je věnován úctě k tomuto pokrmu. V USA a částech Kanady je v říjnu pozorován národní měsíc pizzy, kdy milovníci pizzy konzumují různé druhy pizzy a během této doby navštěvují různé pizzerie. V některých zemích, jako je Keňa, je určitý den v týdnu věnován propagaci pizzy v pizzeriích nabízejících extra pizzy nebo plátky pizzy.

Co Je Pizza?

Pizza je druh jídla vyrobený z plochého, kulatého kvasnicového chleba, který je obvykle přelitý rajčatovou omáčkou a sýrem. To je pak doplněno výběrem masa, zeleniny a koření. Pizzy mají různé příchutě v závislosti na druhu masa použitého při její přípravě. Pizzerie nabízejí i bezmasou pizzu pro vegetariány a pro diety. Pizzu lze připravit čerstvou nebo mraženou. Příprava pizzy se vyvinula s několika dalšími přísadami zahrnutými a upravenými tak, aby byla co nejlepší chuť. Pizzerie nabízejí i nějakou formu tepelně neupravené pizzy, kterou si lze upéct doma. Některé obchody také prodávají těsto a základní ingredience, které je třeba doma dokončit před pečením v troubě. V pizzeriích se pizzy pečou v elektrické palubní peci, pásové peci nebo zděné peci. Těsto a ingredience lze míchat na jakémkoli typu stolu. Pro komerční pečení pizzy se používá standardní a účelově vyrobený stůl na přípravu pizzy.

Starověká Pizza

Jídla, která jsou podobná pizze, se připravují již od neolitu. Různé kultury vyráběly placky s různými polevami včetně zeleniny a bylinek. Suroviny byly přidány do chleba, aby byl chutnější. Staří Řekové si chléb polévali olejem, bylinkami a sýrem, zatímco vojáci perské armády v 6. století př. n. l. pokrývali mazanec sýrem a datlemi a k ​​vaření chleba používali své štíty. Starověký chléb upečený před více než 7000 lety byl nalezen na Sardinii. Chléb nechal kynout místní ostrované. Je pravděpodobné, že lidé dávají věci jako sýr na chleba od doby, kdy existoval chléb a sýr. Mnozí však tvrdili, že starověká forma pizzy nebyla skutečně pizzou, jaká je dnes. Ingredience používané při výrobě plochého chleba „pizzy“ se místo od místa lišily. Plochý chléb mohl být také použit jako talíř pro uložení jiných potravin. Komentátoři tvrdili, že takzvané pizzy byly jednoduchý chléb, který měl kulatý tvar, a ti, kdo je dělali a konzumovali, s nimi zacházeli jako s chlebem a ne jako s jinou potravinou.

Odkud Se Tedy Vzalo Slovo „Pizza“?

Slovo „pizza“ bylo poprvé použito v latinské publikaci v Gaeta, která se nachází v jižní Itálii a byla součástí Byzantské říše. Text zdůrazňoval, že obyvatel nemovitosti by každý Štědrý den a Velikonoční neděli vzal biskupovi z Gaety 12 pizz. Pitta, latinské slovo pro pizzu, se vztahuje na plochý chléb pečený v peci při vysoké teplotě s polevou a jeho původ je odvozen od starověkého řeckého slova „pikte“, což znamená „kvašené pečivo“. Lombardské slovo „pizzo“ znamenající sousto bylo přineseno do Itálie kolem 6. století a má se za to, že ovlivnilo široké používání termínu „pizza“ ve většině částí světa.

Moderní Pizza

Původ moderní pizzy je spojen s pizzarelle, kterou používali jako pesachový chléb římští Židé během svátku Pesach. Moderní pizza mohla být vyrobena před více než 2000 lety podle Abba Eban, když římští vojáci přidávali sýr a olivový olej k matzahu. V Evropě mohly koláče ovlivnit pečení pizzy. Chléb galette vyrobený v Neapoli v 16. století byl označován jako pizza. Pizza Napoletana byla plochý chléb přelitý rajčatovou omáčkou a sýrem. Prodával se na ulici jako jídlo pro chudé a dlouho nebyl považován za kuchyňský recept. Brzy se však pojídání pizzy stalo nutností pro turisty, kteří navštívili Neapol, zejména pro ty, kteří se dostali do méně bohatých částí města. V roce 1889 byla vynalezena pizza Margherita a Raffaele Esposito byl pověřen výrobou pizzy na počest královny Margherity. Do roku 1927 bylo vyvinuto několik receptů s většinou receptů včetně rajčat, sýra a mozzarelly.

Pizza Ve Spojených Státech

Pizza byla přivezena do Spojených států italskými přistěhovalci na úsvitu 20. století. První zaznamenaná pizzerie v USA byla otevřena v roce 1905 Gennaro Lombari v New Yorku. Ve 40. letech 20. století zavedla Pizzeria Uno v Chicagu pizzu s hlubokým talířem, která obsahovala řadu polev. Spotřeba pizzy se v Americe rozmohla po druhé světové válce. V 50. letech se pizza stala známou mimo italskou komunitu. Vznikly řetězce restaurací, kde se peče pizza, což vedlo k její popularitě v zemi. Několik celebrit včetně Joe Di Maggia a Franka Sinatry bylo vidět, jak si veřejně pochutnávají na pizze. Pizza brzy soupeřila s burgerem jako oblíbené jídlo Ameriky

Největší Rekord Pizzy

Ačkoli se velikosti pizzy liší od malých, středních a velkých, po celém světě se pečou mimořádně velké pizzy. Největší dosud upečená pizza byla připravena v Římě v roce 2012. Pizza, která měřila 13 570 čtverečních stop, byla vyrobena bez lepku a pojmenována Ottavia. Nejdelší pizza, která kdy byla vyrobena, byla upečena v Neapoli v roce 2016 pomocí série kolových pecí. Pizza měřila 1,15 mil. Nejdražší pizza na světě je k dostání v restauraci Maze ve Spojeném království za 100 liber šterlinků